groepsfotot.jpg

Cilinder
Home
uitlaten
Over Ons
Scoot Crew
Scoot Leden
Hoe Lid Worden?
Tuning
Overige Gedeelte
Motorische Gedeelte
Uiterlijke Gedeelte
Te Koop
Gezocht
Meetings
Forum
Merchandising
Contacteer Ons
Links
Funny Place
Jonas Zijn GILERA

Hier Vindt Je Informatie Over De Cilinder

Cilinder:

Je hebt in je scootertje zoals je weet maar 1 cilinder. daardoor is je scooter meteen errug gevoelig voor bv. kou, of andere kleine dingetjes. De meeste weten wel hoe een cilinder werkt, maar hier nog effe een uitleg:

Als je carburateur het mengsel voor je cilinder heeft aangemaakt, wordt dat boven de zuiger in je cilinder gespoten. Dan zorgt het CDI ervoor dat je bougie een vonk maakt, hierdoor ontbrand het net ingepsoten mengsel, en krijg je een ontploffing. Hierdoor wordt de zuiger (die met de krukas is verbonden) naar beneden geduwd. (op dit moment staat er onder de zuiger al een mengsel van benzine en lucht te wachten voor de volgende klap, wat vastgehouden wordt doordat de memblaamklepjes onder het spruitstuk dichtgedrukt worden). Wanneer de zuiger beneden komt gaat tegelijk de uitlaatpoort en de spoelpoort open, naja de uitlaatpoort net iets eerder (net werden ze dichtgehouden doordat de zuiger er voor zat). Eerst lopen de verbrande gassen onder hoge druk de uitlaatpoort uit. Het nieuwe mengsel onder de zuiger, dat ook een beetje onder druk staat doordat de inhoud van de karter kleiner is geworden doordat de zuiger naar beneden is gegaan, stroomt via de spoelpoorten langs de zuiger van onder(de karter) naar boven(de verbrandingskamer) en wordt uiteindelijk tegengehouden door een terugkomende drukgolf uit de uitlaat die zorgt dat het nieuwe gas niet ook de uitlaat in vliegt. Wanneer de zuiger weer omhoog gaat wordt het nieuwe mengsel weer samengedrukt en tegelijk wordt er onder de zuiger weer een nieuw mengsel aangezogen uit de carburateur. Als de krukas naar beneden wordt geduwd, gaat de as van de krukas rondraaien, en dit is weer verbonden met je vario enzo. Hieronder nog effe een plaatje:

Er zijn veel dingen die je aan je cilinder kunt tunen. Zoals bijvoorbeeld hier en daar wat dingen afvijlen om het geheel een wat grotere inhoud te geven. Ik zelf waag me daar niet aan, ik heb niet echt zin om een nieuwe cilinder te kopen als je het hebt verneukt, en geloof me, je maakt heeeel snel iets goed kapot, je hoeft maar een op staand stukje metaal in de binnenwand van de cilinder te hebben en je krijgt al een vastloper.

Als je toch wilt tunen aan je cilinder, moet je de uitlaatpoort iets hoger maken, meestal krijg je dan een hoger toerental, en hogere toeren betekenen meer snelheid. In de breedte, zorgt meestal voor meer kracht, maar maak de uitlaatpoort niet breder dan 70% v/d boring, oftewel 70% van de diameter van je cilinder. Dit omdat anders je zuigerveer erin kan blijven haken.

Ook kun je de spoelpoorten aanpassen. Omdat je door die aangepaste uitlaatpoort een andere spoelsnelheid krijgt, moet je je spoelkanalen, en poorten aanpassen. De kanalen kun je polijsten, dan wordt het gladder en wordt je spoelsnelheid hoger.

Ook kun je de inlaat aanpassen, hoe dit precies moet weet ik niet. Zoals je ziet is dit nogal een zwart boek voor mij, het tunen, ik weet hier en daar wat dingetjes. Alles wat ik weet staat hier al, dus meel me aub niet, van "hoe moet ik dit aanpassen, hoe dat", ik heb hier simpelweg geen ervaring mee.

- Uitlaatpoort frezen & polijsten
- Uitgang uitlaatzijde cilinder vergroten, eventueel "halve maan" uitgang
volrond maken.
- Opstaande nokken cilindervoet aanpassen aan uitsparingen zuiger, scherp frezen
en opruwen (betere werveling)
- Boostpoort inlaat vergroten op cilindervoet.
- Spoelgangen aanpassen (cil.voet)
- Zuigerbodem & verbrandingskamer polijsten
- Randjes spoelpoerten en uitlaatpoort voorzien van schuin randje, tenslotte
randje polijsten (vermindering slijtage/ hitte/ inrijtijd)

Dit is heel wat, hierdoor zul je wel flink blazen, hij kan zelfs standaard 50cc om toveren in toerenmonsters. Hij moet dan wel je setup weten zodat hij de rest daar op kan afstellen.

Het beste wat je kunt doen is gewoon een andere cilinder kopen. En dan bijvoorbeeld een 70cc-er, of je koopt een snelle 50cc-er. Het verschil tussen 50cc en 70cc is eigenlijk heel simpel: de inhoud, en dus kracht. Neem je nou een langzame 70cc, dan hoef je niet perse heel veel harder te gaan. Je trekt alleen wel veel harder op! Het verschil zit hem dus in de kracht die die 70cc levert. Maar kracht zorgt niet voor een hogere top. Natuurlijk: je overwint de wrijving wel beter, waardoor je iets harder zal gaan, en geen last van de wind zal hebben. Maar een snelle 50cc, rijd jou der dan nog wel uit! Die draait veel meer toeren, en toeren is snelheid! Daarom is het heel erg aan te raden om een andere vertanding te nemen met een 70cc. Maar als je nou een snelle 70cc neemt, bijvoorbeeld een Malossi MHR (Malossi Hyper Racing) Team, dan blaas je ongeveer net zoveel toeren als een 50cc snel... En als je dan is bedenkt dat je ook nog is de kracht van een 70cc hebt... Oftewel, een langzame 70cc, hoeft niet per definitie sneller te zijn dan een 50cc. Voorbeeld: in de racerij rijden 50cc scooters rond, die gewone-straat-SNELLE 70cc-ers er uit rijden, simpelweg omdat die beestjes zo fucking veel toeren blazen!

Er is veel aanbod op de cilinder markt. Ga maar is kijken bij het stukje links, daar staan links naar fabrikanten zoals Polini, Hebo etc. Je kunt kiezen tussen een gietijzeren en een alluminium cilinder. Een alluminium heeft als voordeel dat hij de warmte beter kwijt kan en dus meestal op hogere toeren draait. Bij alluminium cilinders moet je wel steeds opletten dat je de motor eerst goed warm rijdt voor je vol gas gaat geven anders kan hij scheuren (niet: "hard gaan") en dat wil je natuurlijk voorkomen. Aluminium is dus niet zo goed als je s'ochtends zo snel mogelijk op school wilt zijn, neem dan liever een gietijzeren die dan langer mee gaat.
De Polini 'Corsa' is zo'n beetje de snelste gietijzeren cilinder. De standaard 70cc Gietijzeren Polini cilinder is langzaam, de 50cc is echter wel snel(in verhouding dan), de Polini 50 Giet, doet het heel goed op een Minarelli.
Als je een sterke, betrouwbare 70cc cilinder wilt hebben zonder al te veel geld kwijt te zijn zou ik een 70cc Malossi nemen. Zuigerveren moeten wel om de 5000 km vervangen worden, maar voor de rest is hij heel erg slijtvast.
Als je echt het hardst van iedereen wilt gaan en je hebt geld genoeg dan moet je een Polini "Evolution" kopen of de allerbeste cilinder: De Malossi MHR Team. Je hebt ook nog de Malossi MHR Speed, maar daarvoor moet je karter aangepast worden., en dat is echt de allervetste cilinder...

Als je een 70cc neemt heb je eigenlijk altijd een andere krukas nodig, dit omdat die ander gewoon de kracht niet kan verwerken. De Polini krukas heeft alleen een te groot volume waardoor de karter uitgeslepen moet worden om weer de goede inhoud te krijgen. Ik geloof niet dat het bij de malossi krukas nodig is, maar dat weet ik niet zeker. Het nadeel van een grotere cilinderinhoud is dat je voor 70cc een motorrijbewijs nodig hebt, en als je er dus met een brommer-certificaat er op rijd, je illegaal bezig bent. Oftwel, je scooter wordt in beslag genomen. En door het mooiere zware geluid van je scooter valt hij dus te veel op.

Als je nou een nieuwe scooter hebt en je vraagt je af hoe je hem het beste kunt inrijden of je vernieuwd wat aan je cilinder (zuiger ofzo), dan kun je dit het beste zo inrijden:

Dit alles is voor een standaard cilinder!

De bedoeling van inrijden is alle ruwe oppervlakken glad poetsen, en de onderdelen aan elkaar laten wennen.
Als je gaat inrijden, moet je een bepaald aantal kilometers niet te veel vragen van je scooter.
Dit betekent niet, zoals te veel mensen (o.a. de lokale fietsenboer) denken, dat je 300 kilometer lang het toerental zo laag mogelijk moet houden.
De drijfstang wordt iedere slag iets uitgerekt en ingekort, door de materiaal eigenschappen, en de kracht die op de zuiger gezet wordt. Hoe meer kracht, hoe groter de vervorming. Als deze nu de hele tijd een bepaald (laag toerental wordt gereden, dan komt er een rand, waarboven de zuiger niet is geweest. Na het inrijden, als je meer gas geeft, stoot de zuiger tegen dat randje aan, met verlies van vermogen als minst erge gevolg.
Daarom moet tijdens het rijden af en toe iets meer toeren gemaakt worden. Bouw het toerental wel voorzichtig op, ga niet plotseling aan het gas hangen, maar voer het toerental langzaam op, tot 'ie er genoeg van heeft. Ga daarna weer terug naar een lager toerental, bij een snelheid van ongeveer 30 km/uur.

Een ander misverstand is, dat het goed is om de hele afstand in een of twee keer toeren er doorheen te rijden.
Laat het motorblok ieder kwartier even afkoelen. Door het langzaam rijden, vangt het blok minder wind, en wordt er minder gekoeld. Omdat de onderdelen nog niet optimaal zijn, hebben ze veel te lijden van grote temperatuurverschillen. Ook krijg je hier vaak kans op een warmloper, dit omdat alles nog zo nieuw is.

Hieronder staan wat afstanden, die aangehouden moeten worden om alle onderdelen aan elkaar te laten wennen. Als je bijvoorbeeld je blok hebt gereviseerd en je zet er een nieuwe zuiger in, houdt dan de de grootste afstand aan (niet bij elkaar optellen).
Nieuw blok / gereviseerd blok 500 KM
Nieuwe cilinder 500 KM
Nieuwe zuiger 300 KM
Nieuwe zuigerveren 200-250 KM

Als je de zuiger of zuigerveren gaat inrijden, moeten deze eerst even goed heet rijden. Daarna aflaten koelen, en dan met het inrijden beginnen.
Als je nieuwe zuigerveren plaatst, haal dan eerst met een heel fijn schuurpapiertje de braampjes eraf.

Dit alles was voor een standaard cilinder, als je een aluminium cilinder is het anders. Op deze cilinderwand zit een laagje nicasiel, dit is een beschermlaagje. Hierdoor slijt je wand niet snel. Als je dat laagje niet had, dan rijdt je scooter niet, want een zuiger kan niet op een aluminium vlak lopen. Maar even teurg naar het inrijden: op die zuiger zit meestal een gravieten laagje; dit laagje betekent dat je NIET hoeft in te rijden. Je moet gewoon even 50 kilometer rustig aan doen, en dan ben je klaar! Er komen nu ook gietijzeren cilinders met een gesmede zuiger, die hoef je dus ook niet echt in te rijden.

 
Een cilinder vervangen lijkt moeilijk, maar dat is het zeker niet, je moet alleen geduldig zijn, en zorgvuldig te werk gaan. Kom je er niet uit, of heb je vragen dan kun je terecht in het forum.

Stap 1:
- Verwijder alle kappen die in de weg zitten.
- Haal je uitlaat eraf en maak je stekkertje van de temperatuur sensor los. (bij LC cilinder)
- Haal de klem van de koelvloeistof slang los aan de zijkant van de cilinder, en vang de vloeistof op. Haal daarna de slang aan de bovenkant van de cilinder kop los. (Als je cilinder LC is)
- Haal de plastic kap over de cilinder eraf (bij AC cilinder)
- Draai de 4 bouten op de cilinderkop los.

Stap 2:
- Haal de cilinderkop eraf.
- Neem ook de cilinder eraf, doe voorzichtig, want de zuiger zit nog vast aan de krukas. Zorg ook dat er geen spanning komt te staan op de krukas.
- Bekijk de zuiger, je ziet in de zuiger een as zitten, dat is de piston pen, aan de zijkanten van die as zit hij in de zuiger geklemd met een ijzer clipje, dat is een cir-clip. Met een punttang kun je die eruit halen, pak een uiteinde van dat clipje (ringetje) vast en trek het naar het midden toe, dan kun je de cir-clip eruit halen. Doe dat ook bij het 2e cir-clipje.
- Druk nu de piston pen uit de zuiger.
- Nu kun je de zuiger eraf pakken, netzoals de naaldlager in de drijfstang (krukas), behandel ook weer de onderdelen met respect.
- Verwijder nu de voetpakking.

Stap 3:
- Haal het eventuele vuil op het carter weg, en plaats een nieuwe voetpakking. Als je een verticale cilinder hebt, duw dan een stuk papier een beetje in het gat van de krukas zodat er laster geen rotzooi of schroefjes in kunnen vallen.
- Pak ook alvast de eventuele nieuwe onderdelen, cilinder / zuiger / piston pen / cir-clipjes / naaldlager / zuigerveren.
- Plaats nu alvast 1 cir-clipje in de zuiger, de zuigerveren op de zuiger en de naaldlager in de krukas.
- Houdt de zuiger over de krukas, zodat je de piston pen weer door de zuiger en krukas kan plaatsen. Duw voorzichtig de piston pen door de krukas tegen het cir-clipje.
- Nu kun je het andere cir-clipje in de zuiger zetten.

Stap 4:
- Pak de cilinder, en smeer de cilinder wand een beetje in met olie.
- Plaats de cilinder over het begin van de 4 bouten, pak met je andere hand de zuiger zo vast, zodat je de zuigerveer mooi aandrukt, zodat hij dadelijk in de cilinder geschoven kan worden.
- Schuif nu de cilinder over de zuiger, doe dit voorzichtig, lukt het niet, probeer het dan nogmaals. Niet doordrukken want dan beschadig je de cilinder wand met de zuigerring(en).

Stap 5:
- Plaats nu weer de cilinderkop op de cilinder, met een nieuwe koppakking ertussen.
- Zet nu alles weer terug, vloeistofslangen, bougie, uitlaat en alle kappen.
- Vul het koelsysteem bij tot aan het streepje, (max).
- Start de motor en laat hem warm draaien. Als hij warm is bekijk je nogmaals het niveau in de vloeistoftank. Nu kun je beginnen met inrijden van de cilinder.