groepsfotot.jpg

Koppeling
Home
uitlaten
Over Ons
Scoot Crew
Scoot Leden
Hoe Lid Worden?
Tuning
Overige Gedeelte
Motorische Gedeelte
Uiterlijke Gedeelte
Te Koop
Gezocht
Meetings
Forum
Merchandising
Contacteer Ons
Links
Funny Place
Jonas Zijn GILERA

Hier Staat Wat Informatie Over De Koppeling

Koppeling

Je koppeling bepaalt hoe hard je weg rijdt, dit gebeurt met behulp van veertjes, de zogenaamde trekveertjes of ook wel sigmentveertje genoemd. Deze veertjes zorgen voor het punt waarop je koppeling aangrijpt op je koppelingshuis (zit voor de koppeling). Als je motor op een bepaald toerental zit wordt de kracht voor je trekveertjes te groot om de schoenen nog binnen te houden en worden dus de schoentjes tegen het koppelingshuis geslingerd. Des te hoger het toerental waar-mee dit gebeurt, des te meer vermogen heeft je scooter op dat. En dit vermogen heb je hard nodig als je optrekt. Om je koppeling los te krijgen heb je ook een luchtsleutel nodig. Ook kun je hier met een sleutel en een hamer aan het werk gaan, hier is het midner risico vol. Ga absoluut niet je achterwiel vasthouden ofzo, want hiermee kun je je vertanding verkloten, dit, omdat er grote kracht op komt te staan.

De trekveertjes moet je dus zodanig tunen dat je met het wegrijden goed op toeren bent, als je dat niet bent heb je waarschijnlijk te slappe trekveertjes, en moet je stuggere nemen.Heb je nou te slappe veertjes kom je dus haast niet weg, maar heb je te sterke veertjes dan kan je koppeling wel is niet zo lang mee gaan, omdat dan de schoentjes te veel slippen, en als ze slippen, slijten ze erg snel. Om de koppeling los te krijgen moet je hetzelfde doen als bij de vario (zie het stukje over de rollen).

Sigmentveertjes van Polini

Er zit achter je koppeling ook je nog een vario. Deze heet (nogal logisch) je achtervario, of achterpoelies. Deze stel je af met de drukveer. Hij bestaat uit een variabele helft en een vaste helft. De variabele heflt wordt "bestuurd" door de drukveer. Deze bepaalt hoeveel spannig er op de V-Snaar zit die daar tussendoor loopt. Je hebt van Polini speciale achterpoelies. Deze zorgen voor een betere verloop van toeren. Vaak heb je bij een andere voorvario een flinke dosis overtoeren, met die achtervario kun je die beperken. Wat je hieronder ziet is de variabele helft.

Als je alleen een andere achtervario neemt kun je het beste ene Polini Speeddrive kopen. Hiervoor moet je wel je carter iets bijfrezen. Dit omdat hij groter is.

Neem je een gehele set, kun je het beste de Malossi overange-set nemen. Hierbij zit ook een achtervario, en icm met de Malossi Multivar zorgt dit voor een heel constant verloop...

Ook heb je nog de drukveer die aan de achtervario vastzit, deze zorgt dat er een goeie spanning op je V-snaar blijft staan. Hierdoor trekt je scooter iets beter op, en hij rijdt gelijkmatiger naar zijn top, ook zijn hiermee de hernemingen (=gas loslaten voor een bocht, en dan weer gas geven) beter. Het verbeterd dus het rijgedrag van je scooter. Als je een zwaardere drukveer neemt kun je het beste ook je rollergewicht goed omhoog gooien, want anders gaat de verhouding eraan. Als je der een neemt kun je bijvoorbeeld zo'n doosje van Polini kopen waar er 2 in zitten, de gouden (15%) en de zilveren (7%). Zelf heb ik met een andere drukveer een goede ervaring.

Drukveren van Polini

+8% +15%